Paris, Fransa Katılımcı Bütçeleme

Paris, Fransa Katılımcı Bütçeleme

Paris, Fransa Katılımcı Bütçeleme

Katılımcı bütçeleme, bütçenin nereye ve nasıl harcanması gerektiğine ilişkin kararlara vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımına imkan veren yeni bir kaynak modeli.

Model, aktif vatandaşlığı teşvik etmenin yanı sıra şehir yönetimi ve vatandaşlar arasındaki ilişkiyi geliştirmenin bir yolu olarak görüyor. Paris Belediyesi 2014 yılından beri bu modelin oldukça başarılı bir örneğini uyguluyor.

Her sene şehrin yıllık bütçesinin bir bölümü, vatandaşlardan gelecek proje önerileri ışığında hayata geçirilmek üzere ayrılıyor. Şehrin 20 ilçesinin her biri, yerel projelere tahsis edilmiş bir katılımcı bütçeye sahip.

Vatandaşlardan gelecek proje fikirlerini hayata geçirmek üzere her yıl 100 milyon avro ayrılıyor, bu da şehrin yatırım bütçesinin %5’ini oluşturuyor. 30 milyon avroluk bir bütçe ise özel olarak yoksul mahalleler için tahsis ediliyor.

Toplanan proje fikirleri, halk oylamasına sunuluyor ve seçilenler hayata geçiriliyor. 2014 yılndan bu yana belediyeye toplam 11.253 fikir sunuldu, halk oylamasıyla seçilen 416 proje ise hayata geçirildi. Oy kullananların sayısı da her yıl önemli oranda artış gösterdi.

Modelin uygulanmaya başlandığı 2014 yılında 40.000 kişi proje fikirleri için oy kullanılırken bu rakam 2016’da Paris nüfusunun yaklaşık %7’sine denk gelen 93.000 kişiye ulaştı.

Katılımcı projeler için ayrılacak bütçe miktarı; belediyenin ölçeği, stratejik planı, öncelikli hedefleri gibi çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

Her belediyenin katılımcı bütçelemeyi bir metot olarak ele alıp kendi ölçeğine ve önceliklerine uygun miktarları vatandaşlardan gelen proje fikirlerine ayırması mümkün

Görüşlerinize Değer Veriyoruz.

Demokrasi ve Atılım Partisi olarak ülkemizi daha güzel günlere kavuşturmak için yola çıktık.