Oulu, Finlandiya Gençlerin Yaratıcı Şehir Çözümleri

Oulu, Finlandiya Gençlerin Yaratıcı Şehir Çözümleri

Oulu, Finlandiya Gençlerin Yaratıcı Şehir Çözümleri

Oulu, tüm Avrupa şehirleri arasında en yüksek genç nüfus oranlarından birine sahip. Finlandiya’nın en kuzeyindeki şehir Oulu, merkezi konumlara kıyasla gençlere daha az fırsat sunabiliyor. Bu nedenle kentte 15-29 yaş arası işsizlik oranı %20’lere ulaşıyor. Gençleri şehir hayatına daha fazla dahil etme ihtiyacının bilincinde olan belediye, onları yeni deneyimler, ilgi alanları ve bağlantılar sağlayacak daha çeşitli bir kent kültürü ile meşgul etmek ve motive etmek için bir çözüm bulmak istedi.

Bu nedenle “Chaos yöntemi” adlı bir süreç geliştirildi. Sosyal diyaloğu güçlendirmek, çözüm aramak ve prototipleri test etmek ve değerlendirmek için tasarlanmış olan CHAOS projesi 2015 yılında başladı. CHAOS metodunun ilk aşamasında, şehir, vatandaşlar ve STK’lar arasında çeşitli şekillerde diyalog kurulmasını sağlıyor. Bilgi paylaşmak ve etkileşim sağlamak için de sosyal medya ve web siteleri kullanılıyor.

Ayrıca, şehir merkezine kurulan bir noktada, vatandaşlar şehrin ihtiyaçları hakkında konuşmaya ve 10 dakikalık kentsel gelişim atölyelerine katılmaya teşvik ediliyor. CHAOS Think Tank ve CHAOS Master Class aşamaları ise ilgilenen bireylerin ve kuruluşların Oulu ile ilgili kapsayıcılık konularını ve temalarını keşfetmelerini amaçlıyor. Buradan konu ile ilgilenen üç ila beş kişi veya kuruluşun fikirlerini tekliflere dönüştürmek isteyen ekipler CHAOS Kliniğine yönlendiriliyor, sonrasında yarışma süreci başlıyor. CHAOS Yöntemi’nin pratik bir örneği olan CHAOS Mücadelesi, birlikte oluşturulan çözüm odaklı tekliflerin değerlendirildiği bir yarışma.

Üçlü bir belediye ekibi tarafından yönetilen yarışma, gençlerin ve ötekileştirilmiş toplulukların katılımı ile sosyal içermeyi teşvik eden projeler arıyor. CHAOS Yöntemi, katılımcılar ve toplum için faydaları değerlendirmek üzere dokuz gösterge kullanıyor. Bunlar arasında güven seviyesindeki değişiklikler, problem çözme, benlik saygısı, sosyal beceriler ve topluma bağlılık öne çıkıyor. Başlangıçta, gençler ve şehir uzmanlarından oluşan bir jüri tarafından kısa listeye alınan öneriler, yerel gazete aracılığıyla kamuoyuna açıklanıyor. En popüler fikirlerin sahibi olan ekipler, tekliflerini uygulanabilir proje planlarına dönüştürmek için iki günlük bir CHAOS Çalıştayına katılmaya davet ediliyor.

Kazanan fikirler için ödül 20.000 Avro. Belediye kazanan 3 pilot proje ile yakından çalışarak ilerlemelerini takip ediyor. Bu kapsamda 2018 yılında 3 proje seçildi: 1) Chaos Sahne: Gençler tarafından şehir merkezinde kurulan özel bir sahnede, ücretsiz performans gösterimi yapılıyor; 2) My City Projesi: Gençlerin medya faaliyetleri ve yeteneklerini güçlendirmek için yaratıcı yazım düzenleme şansı veriyor; 3) eSports CHAOS, gençlerin oyun, sosyal ve ekip çalışması becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için koçluk oturumları ve eğitim kampları düzenliyor

Gelin işinizi birlikte büyütelim.

Web tasarım, grafik ve web programlama başta olmak üzere; Google optimizasyonu, alan adı tescili, hosting, katalog, reklam, broşür vb. konularda hizmet vermekteyiz.